Medinet Habu templom
+36 70 34 77 000 info@egyiptom-travel.hu Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Instagramm Egyiptom-Travel Instagramm Egyiptom-Travel Youtube Egyiptom-Travel Youtube Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Facebook

Medinet Habu City templom

6

Medinet Habu Egyiptom egyik legattraktívabb ősi temploma, mely igazából több templom együttese, egy igazi templomváros volt. Sokan hívják ezért Medinet Habu City-nek, ami igazából egy szóhalmozás, hiszen a Medinet-nek szinte ugyanaz a jelentése, mint a City-nek, azaz, hogy város.
A létesítmény hatalmas területen fekszik és az építtető III. Ramszesz főtemplomán kívül több, kisebb épület is található a területen.

 

Medinet Habu komplexum

A területet egy dupla fal vette körbe, és zárta el a bejutást az illetéktelenek elől. A főbejáratot az ókori egyiptomi templomépítési szabályoknak megfelelően a Nílus felé tájolták, amit keleti kapunak hívnak, de igazság, hogy ez dél-keleti tájolású, hiszen itt a Nílus nem délről-északra folyik, hanem dél-nyugatról folyik észak-keleti irányba. De az egyszerűség kedvéért a templomot a tudósok keleti-nyugati tájolásúnak hívják, a dél-keleti és észak-nyugati tájolás helyett.
Ez a hely már III. Ramszesz templomának az építése előtt is szenthelynek számított. A templom teljes építése elég hosszú ideig, a 18. dinasztiától teljesen a római korig tartott.
Medinet Habu a nyugat-thébai (Théba Luxor ókori neve) igazgatási központjaként működött és ezt III. Ramszesz halálának a ténye sem változtatta meg.
Annyira fontos központ volt, hogy a Királyok Völgye építésén dolgozó munkások ide jöttek követelni a bérüket, amit nem fizettek ki nekik. De a lakosság a 20. dinasztia idején lévő polgárháború idején is itt lelt menedékre. A későbbiek folyamán persze áttörték a komplexum falait és a kopt keresztény település rátelepedett Medinet Habu építményeire, mely alól a Nagy Templom sem képezett kivételt. Mindazonáltal a hely adminisztrációs és védelmi szempontból túlélte a Ramszesz építmények kultuszát, és még sikerült elkerülni a jelentős falprédálásokat is.

 


A nagy kapu

A komplexumot jelenleg is a nagy kapun keresztül haladva lehet meglátogatni. Ezzel a kapuval kapcsolatban fontos tudni, hogy az ókorban a Nílustól egy csatorna húzódott egészen eddig a kapuig, ahol a hajók ki tudtak kötni. Gyakorlatilag egy komplett rakpart volt a nagy kapu előtt.
A nagy kapu egy erőd kapujára hajaz, és a nyugat-ázsiai migdolok stílusára emlékeztet. A kapuhoz közel az őrséghez tartozó épületek voltak találhatóak. A kapu oldalát Egyiptom ellenségeit eltipró király domborműve található. A domborművek között megtalálható Ptah Isten ábrázolása is, melynek az imákhoz kapcsolódó oka volt.
A nagy kapu felsőrésze igazán különös hely volt, mert ez királyi lakosztály volt, másrészt itt laktak a király háremhölgyei. Ehhez az épületrészhez sajnos nagyon negatív esemény is tartozik, hiszen III. Ramszesz egyik mellékfelesége itt hajtott végre gyilkossági kísérletet ellene. A tetteseket elkapták, és bíróság elé állították, de az eljárás közben a király meghalt. Azt sajnos nem tudjuk, hogy a gyilkossági kísérlet volt-e közvetlen oka a király halálának.
A templomba nem csak ezen a főkapun keresztül lehetett bejutni, hanem volt egy másik főkapu a nyugati falon is, melyen keresztül hivatalnokok, szállítók és alkalmazottak tudtak bejutni. A nagy kapu pedig a Nílus felé jelentett közvetlen összeköttetést.

 

A kis templom

Az úgynevezett „Kis templom” a bejárattól jobbra helyezkedik el. A Kis templomot a 18. dinasztia idején alapították, III. Thotmesz és Hatsepszut nevéhez fűződik, de a későbbi királyok természetesen kibővítették azt.
A Kis templomhoz egy kisebb fajta előkaput építettek a 26. dinasztia idejében, melyet később a 29. dinasztiához tartozó I. Nektanebész tulajdonított el. A Ptolemaioszi korban oszlopokat és egy pülont építettek hozzá, valamint egy nagyobbacska kapuzatot.
A Kis templomhoz épített utolsó kiegészítés a római korban elkezdett oszlopos portikusz és udvar volt, melynek a befejezése már nem valósult meg. Ez az építmény túlnyúlt a nagyobb templomegyüttest határoló falakon és a későbbiek folyamán az épületkomplexum egyetlen működő részéve vált. A Kis templomtól északra helyezkedett el a szent tó, melynek mérete 20x18 méter volt és ezzel a 7. legnagyobb szent tó volt az ókori egyiptomi templomok történetében.
A szent tó mellett volt található egy ún. „Nilométer”, mely az ókori Egyiptomban az adó mértékének a meghatározásában játszott fontos szerepet. Ez a Nilométer I. Nektanebosz korából származó kút volt.

 

A Főtemplom

Talán az összes ókori egyiptomi templomok közül ennek a templomnak van a legfigyelemreméltóbb külső pülonja, mely 27 méter magas és 65 méter széles volt.
A pülonon az elfogott ellenségekre lesújtó király került ábrázolására, oly módon, hogy az egyik oldalon Alsó-Egyiptom, a másikon pedig Felső-Egyiptom koronáját viseli.
Egy kicsit megtévesztő lehet azok számára, akik még nem találkoztak Felső-Egyiptom illetve Alsó-Egyiptom kifejezéssel, hogy ezek a „jelzők” nem a földrajzi irányt, hanem a Nílus folyását tükrözik. Azaz Felső-Egyiptom délen, Alsó-Egyiptom pedig északon volt. A pülon domborművének a kialakításánál figyeltek arra, az ábrázolások tájolás szempontjából helyesek legyenek, hiszen Alsó-Egyiptom koronájával ábrázolt III. Ramszesz az északi pülonon van, míg Felső-Egyiptom koronáját is magában foglaló fehér-vörös kettőskoronás domborműve pedig a déli pülonon látható.
A templom falain további győztes csaták jelenetei láthatóak, ahol III. Ramszesz és serege legyőzi az Egyiptomra támadó líbiai és tengeri népek katonáit.

Ezek a jelenetek nemcsak a templom külső falain láthatóak, hanem a templom első udvarának (48x35 méter területű) a falain is folytatódnak tovább, ahol az ábrázolásban megjelenik az áldozatok megszámlálásának elég egyedi, és a mai korhoz képest barbár módszere. Ugyanis a meggyilkolt ellenség levágott karjait illetve nemiszerveit számolták meg. Ennek az udvarnak az északi oldalát a megistenült király szobrai szegélyezték, a délit pedig a király hivatalos szertartások alkalmával illetve ünnepségek során való megjelenítése.

A második udvart (38x42 méteres) szegélyező hatalmas ozirisz szobrait a kopt keresztények kíméletlenül elpusztították, amikor keresztény templommá alakították a területet.

A hüposztülcsarnok, illetve a második udvar mögötti épületek nagyon megrongálódtak, míg néhány - a különböző Istenségnek szentelt és a templom számára fontos adminisztrációs - helyiség viszonylag jó állapotban maradt fent. De nem csak a helyiségek maradtak fent jó állapotban, hanem a falaikon látható domborművek, például ahol éppen Ramszesz Thot Istennel visz aranyat Ámon-Rének.
A templomot az Ámon, Mut és Honszu Isteneknek szentelték, melynek a végében egy hatalmas álajtó volt, ahol a király lelke szabadon közlekedhetett. Az oszlopcsarnokot körülvevő helyiségből többet különféle kincsek tárolására használtak.

 

A királyi palota

A királyi palota a főtemplom déli oldalán helyezkedett el, és valószínűleg kétszintes épület volt. A főkapuhoz hasonlóan itt is laktak olyan hölgyek, akik igyekeztek a király kedvében járni minden tekintetben. Ez a palota valóban szolgált a fáraó lakhelyéül, illetve itt végzett különféle szertartásokat is. Bizonyos értelemben a király spirituális otthonát is jelentette, amit megerősít az a tény, hogy itt is található volt egy álajtó, melyen keresztül a király lelke ki-be közlekedhetett. Egy ablakon keresztül pedig különféle ünnepségeket kísérhetett figyelemmel.

Természetesen a főtemplom körül nem csak a királyi palota volt megtalálható, hanem épületek sokasága, mint például házak, raktárak, műhelyek, katonai szállások, irodák, adminisztrációs és közigazgatási épületek is voltak.

 


  2021. 07. 07.     Medinet Habu City templom, Ókori egyiptomi templomok, Luxor nyugati-part    Egyiptom Travel
A MEDINET HABU CITY TEMPLOMOT az alábbi utazásainkon tekintheti meg!
EGYIPTOMI UTAZÁS
KING TUT  
Nílusi hajóút, Egyiptom körutazás
8 nap / 7 éj
Kairó  - 3 éjszaka  
Nílusi hajó  - 3 éjszaka  
Luxor  - 1 éjszaka  
Repülővel

Ízig-vérig nílusi hajóút, annak minden bájával. Felejthetetlen élményekkel, programdús városlátogatásokkal Kairóban, Luxorban és Asszuánban egyaránt.


Utazás 490 750 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
ARANY SZKARABEUSZ  
Egyiptomi körutazás, Tengerparti üdülés
8 nap / 7 éj
Kairó  - 2 éjszaka  
Luxor  - 1 éjszaka  
Hurghada  - 4 éjszaka  
Repülővel

Hurghadai üdülés, mely tartalmaz egy izgalmas egynapos kairói és egy különleges egynapos luxori városnézést is illetve egy szabadnapot Kairóban. A hurghadai tartózkodás hossza NÖVELHETŐ!


Utazás 403 190 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
MISZTIKUS OZIRISZ  
Nílusi hajóút, Egyiptomi körutazás, Tengerparti üdülés
11 nap / 10 éj
Kairó  - 3 éjszaka  
Nílusi hajó  - 3 éjszaka  
Hurghada  - 4 éjszaka  
Repülővel

Nílusi hajóút, hurghadai üdüléssel, mely minden lényeges egyiptomi látnivalót tartalmaz - Kairó, Luxor, Asszuán városnézés, Nílus menti templomok. A hurghadai tartózkodás hossza NÖVELHETŐ!


Utazás 526 300 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
SZKARABEUSZ  
Egyiptomi városlátogatás
5 nap / 4 éj
Kairó  - 2 éjszaka  
Luxor  - 2 éjszaka  
Repülővel
Ez az utazás egy változatos egyiptomi városlátogatás, mely tartalmaz egynapos kairói és egy különleges egynapos luxori városnézést illetve egy szabadnapot Kairóban...

Utazás 372 695 Ft/fő ártól
Vendégkönyvünkből

Vali véleménye

HURGHADAI PIHENÉS UTAZÁS - 2022
SENTIDO MAMLOUK PALACE HOTEL
"Novemberben utaztunk . Az út rendben volt. Apró problémát okozott, hogy a reptéren nem várt senki, meg kellett keresni a privát transzfert a parkolóban, amit azért kértünk, mert egy kicsi ... tovább
  2023. 03. 05.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a HURGHADAI PIHENÉS utazást!
IGEN,  ajánlom a SENTIDO MAMLOUK PALACE-t!
ZseJó véleménye

HURGHADAI PIHENÉS UTAZÁS - 2022
ARABIA AZUR RESORT
"Hetedik egyiptomi utunk volt, de az első Hurghadába. Az utazásszervező részéről a szervezés, az információk megosztása, a dokumentumok megküldése, az ügyintézés, a kapcsolattartás profi volt. Az ... tovább
  2023. 02. 08.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a HURGHADAI PIHENÉS utazást!
IGEN,  ajánlom a ARABIA AZUR RESORT-t!
Kriszti és János véleménye

ARANY SZKARABEUSZ UTAZÁS - 2023
STELLA DI MARE GARDENS HOTEL
"Március végén utaztunkKairóba.A szállodába későn érkeztünk,de mégis kaptunk meleg vacsorát.Következő nap a s Szakkara-Daksúr fakultatîv programon,ahol Mariann a magyar nyelven beszélő ... tovább
  2023. 04. 14.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a ARANY SZKARABEUSZ utazást!
IGEN,  ajánlom a STELLA DI MARE GARDENS-t!
Segítségre van szüksége?
Írjon nekünk
info@egyiptom-travel.hu

vagy hívjon minket
+36 70 34 77 000

 
Blogbejegyzéseink

Kefrén Völgytemploma

Kefrén völgytemploma, közvetlenül a Szfinx mellett helyezkedik el, átlósan délkeleti irányban. Építtetője az a Kefrén (Hafré) fáraó volt, aki a gízai fennsík 2. legnagyobb piramisát építtette fel.

A Szfinx mellett azonban nemcsak ...

Egyiptomi vízum

Egyiptomba való beutazáshoz a magyar állampolgároknak is egyiptomi vízumra van szüksége. Mivel mi alapvetően magyar állampolgárok számára szervezünk egyiptomi utazásokat, így nem kívánunk most kitérni az egyéb országok ...

Denderai Hathor templom

Denderában található Egyiptom egyik legfontosabb és talán legizgalmasabb temploma, Hathor temploma, amely különlegesen gazdag változatosságát nyújtja a késői ókori egyiptomi templomok jellegzetességeinek.

 

Elhelyezkedés

A ...

Kövessen minket a közösségi média felületeinken is!

Egyiptom-Travel Facebook     Egyiptom-Travel Instagramm     Egyiptom-Travel Youtube     Egyiptom-Travel Youtube
 

Egyiptom Travel Utazási Iroda


Telefonos ügyfélszolgálat:
Hétfő - péntek: 09:00 - 19:00
Szombat: 09:00 - 14:00

Sürgősség és azonnali információnyújtás esetén: 0-24
+36 70 34 77 000
info@egyiptom-travel.hu


Ügyfélszolgálati iroda:
Hétfő - péntek: 09:30 - 17:00
ELŐZETES IDŐPONTFOGLALÁS SZÜKSÉGES!
CAPITAL SQUARE Irodaház

1133 Budapest, Váci út 76. III. em.
Engedélyszám: U-001965


© 2021 Egyiptom Travel Kft. powered by mestercom  v3.6.20
Megértettem
Ez a weboldal az Ön adatainak védelmét szem előtt tartva csak olyan, technikai jellegű sütiket használ, melynek segítségével gyorsabban és pontosabban szolgálhatjuk ki Önt! :)Részletek
MUISZ tagság logója