Kefrén Völgytemploma
+36 70 34 77 000 info@egyiptom-travel.hu Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Instagramm Egyiptom-Travel Instagramm Egyiptom-Travel Youtube Egyiptom-Travel Youtube Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Facebook

Kefrén Völgytemploma

1

Kefrén völgytemploma, közvetlenül a Szfinx mellett helyezkedik el, átlósan délkeleti irányban. Építtetője az a Kefrén (Hafré) fáraó volt, aki a gízai fennsík 2. legnagyobb piramisát építtette fel.

A Szfinx mellett azonban nemcsak Kefrén völgytemploma fekszik, hanem azon kívül még két másik templomot is építettek ide, az Óbirodalmi Szfinxtemplomot, és az Újbirodalmi Szfinxtemplomot.

 

Kefrén völgytemplomának célja

Ez a templom két alapvető céllal épült.

  1. A fáraó halála után ide került a holtteste, ahol elvégezték rajta a megfelelő tisztítási eljárásokat.
  2. Miután a kor követelményeinek megfelelően elvégezték a holttest megtisztítását, itt kezdték el a mumifikációs folyamatokat.

Kefrén völgytemploma

A templom, ha modernkori jelzővel kellene ellátnunk, akkor azt mondhatnánk, hogy minimalista stílusú. Nagyon kevés díszítés jellemzi a templomot, és olyan mintha a tervezéshez csak egyenes vonalzót használták volna. Természetesen ez egy enyhe túlzás, de a díszítéstől mentes gránitoszlopai, és az alabástrom letisztult vonalaival és fényes felületeivel ejti bámulatba az idelátogatót. Két ajtó vezet az előcsarnokba, mely jellemezheti Alsó és Felső Egyiptomot, de akár jellemezheti a nappalok és éjszakák közötti kapcsolatot is. Az előcsarnokból az oszlopcsarnokba jutunk, ami ennek a templomnak talán a legérdekesebb része. Az oszlopcsarnokra is jellemző az egyenes vonalakkal, és sima felületek kombinációjával megalkotott megjelenés, mely néhány ezer évvel megelőzte a korát. Az oszlopcsarnokban 23 darab fekete diorit ülőszobor volt, melyek természetesen Kefrén fáraót ábrázolták. A templomnak az ókorban volt teteje, ma már csak néhány keresztgerenda látható az oszlopokon. A falak és a tető találkozásánál néhány rést építettek, melynek rendeltetéséről megoszlanak a vélemények. Ami biztos, hogy a rajtuk érkező fény megvilágította a csarnokot, illetve a szobrokat.
Kefrén fáraó finoman szólva is szerette, ha őt ábrázolják, ezért nem kevés szobor készült róla. Ő egyik élenjárója volt a fáraók közötti mindennemű vetélkedésnek. Például - a talajszinthez képest - nem övé a legmagasabb piramis Egyiptomban, de a tengerszinthez képest már. Ezért olyan helyet választott a piramisának, ahol a piramisa az alacsonyabb magasságával is magasabbnak fog látszódni az apja piramisánál. Ezt átgondolva, azon már nem is csodálkozunk, hogy a gízai fennsík legnagyobb völgytemploma is az ő nevéhez kötődik.

A templomban több helyiséget is kialakították tárolásra, ahol több minden mellett a fáraóról készült szobrokat is elhelyezték időszakosan. Itt találták meg az ókori egyiptomi művészet egyik legcsodálatosabb alkotását, azt a szobrot, melyen Kefrén fáraó feje köré terjeszti ki védőszárnyait Hórusz, a sólyom alakú isten.

A völgytemplomból a piramistemplomba vitték fel a fáraó múmiáját a szükséges mumifikálási eljárások elvégzése után. Az út közvetlenül a szfinx melletti magaslaton keresztül vezetett. A völgytemplomból kivezető, emelkedő úton kizárólag főpapok kísérhették el a király múmiaját.

 

Kefrén völgytemplomának építészeti megoldásai

A templom a környéken található, hasonló templomokhoz képest sokkal jobb állapotban maradt fenn. Ennek oka az építészeti megoldásaiban rejlik, amiből három lényegeset említünk most meg:

  • Felhasznált kövek nagysága és minősége – a templomhoz helyenként többtíztonnás köveket használtak fel. A leggyakoribb építőanyag (a jó állapotban maradt kövek vonatkozásában jól látszódik) a gránit volt. Szóval nem kisebb, és gyengébb minőségű kövekből vagy téglákból épült, hanem hatalmas gránittömbökből.
  • Sarok megoldások – a természet pusztító hatása leghamarabb a sarkoknál, illetve a tetőknél szokott érvényesülni, megbontva ezzel az építmények statikai egyensúlyát. A völgytemplom építői „L” alakú sarokköveket faragtak. Tehát nem a hagyományos építőköveket tették „féltéglás” fedésbe, hanem ezzel a faragott sarokköves megoldással tudták biztosítani, hogy a templom ilyen hosszú időn keresztül le tudta győzni a természet, és az idő pusztító hatásait.
  • Kőfaragás – amit nem csak a kövek illesztésénél használtak tökéletes pontossággal (akár nemcsak függőlegesen, hanem ferdén is), de olyan esetekben is, amikor több fal találkozott. Ilyenkor nem különböző kövekből próbáltak megalkotni a szükséges „találkozási pontokat”, hanem egy kőtömbből faragtak ki nagyon bonyolult alakzatokat, így téve erősebbé a falak találkozását.

 

Kefrén piramistemploma

A piramis keleti oldalától nem messze épített halotti templomból szinte csak az alapja maradt meg mára. Ez a megmaradt „rom” jól mutatja, hogy ez a templom határozottan nagyobb, és összetettebb volt, mint a korábbi piramistemplomok. Csak halkan jegyzem meg, hogy ez nem volt annyira nagyon nehéz feladat, hiszen Kefrén piramisa, kb. a 6. volt az ókori Egyiptomban (azért kb. mert nem egységes az egyiptológia álláspontja a piramisokat illetőleg), tehát nem túl sok piramistemplomtól kellett nagyobbat építenie. Viszont ez a hozzáállás is jól mutatja bizonyos személyiség tulajdonságait Kefrén fáraónak.
Visszatérve a piramistemplomra, a templom tartalmazza az összes egymást követő nemzedékek által alkalmazott alapvető alkotóelemét – bejárati csarnokok, főudvar, öt fülke és szentély.
Az építmény eleje sok hasonlóságot mutat a völgytemplom alaprajzával, habár a templom belseje inkább Kheopsz (Hufu) piramistemplomára hasonlít. Kefrén fáraó templomában többnyire hatalmas mészkőtömböket használtak fel a falakhoz, de kisebb, és finomabban megmunkált vörösgránit tömbökkel – sőt egyes kamráknál – alabástrommal burkolták a falakat.
Ebben a templomban is számos szobor kapott helyet, például 12 darab 4 méter magas ülőszobor. Akárcsak a völgytemplomban úgy itt is gyakran szimbolikus jelentést képviselnek a kamrák számai, és elhelyezkedése a templomban. Mivel kevés írásos emlék van a témával kapcsolatban, így azért nagyrészben feltételezésekre alapulnak ezek az elképzelések…

 


  2021. 07. 07.     Kefrén Völgytemploma, Halotti templom, Gízai fennsík, Kairó    Egyiptom Travel
KEFRÉN VÖLGYTEMPLOMÁT az alábbi utazásainkon tekintheti meg!
EGYIPTOMI UTAZÁS
KING TUT  
Nílusi hajóút, Egyiptom körutazás
8 nap / 7 éj
Kairó  - 3 éjszaka  
Nílusi hajó  - 3 éjszaka  
Luxor  - 1 éjszaka  
Repülővel
Ízig-vérig nílusi hajóút, annak minden bájával. Felejthetetlen élményekkel, programdús városlátogatásokkal Kairóban, Luxorban és Asszuánban valamint luxus nílusi hajózással, ókori egyiptomi templomok varázslatos hangulatával...

Utazás 556 665 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
ARANY SZKARABEUSZ  
Egyiptomi körutazás, Tengerparti üdülés
8 nap / 7 éj
Kairó  - 2 éjszaka  
Luxor  - 1 éjszaka  
Hurghada  - 4 éjszaka  
Repülővel

Hurghadai üdülés, mely tartalmaz egy izgalmas egynapos kairói és egy különleges egynapos luxori városnézést is illetve egy szabadnapot Kairóban. A hurghadai tartózkodás hossza NÖVELHETŐ!


Utazás 473 655 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
MISZTIKUS OZIRISZ  
Nílusi hajóút, Egyiptomi körutazás, Tengerparti üdülés
11 nap / 10 éj
Kairó  - 3 éjszaka  
Nílusi hajó  - 3 éjszaka  
Hurghada  - 4 éjszaka  
Repülővel
Nílusi hajóút, hurghadai üdüléssel - ez egy káprázatos utazás, mely minden lényeges egyiptomi látnivalót tartalmaz - Kairó, Luxor, Asszuán városnézés, Nílus menti templomok. A hurghadai tartózkodás hossza NÖVELHETŐ!


Utazás 647 170 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
SZFINX TITKAI  
Kairói városlátogatás
5 nap / 4 éj
Kairó  - 4 éjszaka  
Repülővel
Kairói városlátogatás - amit tartalmaz egy izgalmas kairói városnézést, a további napok szabadon alakíthatóak, így Ön meglátogathatja pédául Szakkarát és Dahsúrt vagy még jobban megismerheti Kairót is...

Utazás 296 820 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
TÜRKIZ  
Kairói városlátogatás, Tengerparti üdülés
8 nap / 7 éj
Kairó  - 1 éjszaka  
Hurghada  - 6 éjszaka  
Repülővel

Hurghadai üdülés, mely tartalmaz egy izgalmas egynapos kairói városnézést. A közlekedés a városok között az Egyptair menetrendszerinti járatával történik. A hurghadai tartózkodás hossza NÖVELHETŐ!  AKCIÓS indulás: 06.29.


Utazás 347 365 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
SZKARABEUSZ  
Egyiptomi városlátogatás
5 nap / 4 éj
Kairó  - 2 éjszaka  
Luxor  - 2 éjszaka  
Repülővel
Ez az utazás egy változatos egyiptomi városlátogatás, mely tartalmaz egynapos kairói és egy különleges egynapos luxori városnézést illetve egy szabadnapot Kairóban...

Utazás 416 185 Ft/fő ártól
Vendégkönyvünkből

Sam véleménye

ARANY SZKARABEUSZ UTAZÁS - 2023
STELLA DI MARE BEACH RESORT
"Nagyon praktikus utazási csomag, Egyiptom főbb látnivalóinak 1 hét alatti megnézésére ideális. Az utazással eltöltött idők keveset visznek el az időből, így marad idő pihenésre is. A városi ... tovább
  2023. 03. 01.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a ARANY SZKARABEUSZ utazást!
IGEN,  ajánlom a STELLA DI MARE BEACH RESORT-t!
KK véleménye

HURGHADA SZÁLLÁS UTAZÁS - 2023
PYRAMISA BEACH RESORT
"Minden szuper volt." tovább
  2023. 10. 28.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a HURGHADA SZÁLLÁS utazást!
IGEN,  ajánlom a PYRAMISA BEACH RESORT-t!
Györgyi véleménye

SZKARABEUSZ UTAZÁS - 2023
STEIGENBERGER PYRAMIDS HOTEL
"Mi a családunkkal a Szkarabeusz utazást választottuk amit azoknak ajánlok akik vissza szeretnének menni az időben az ókort megcsodálni mert a piramisokat a szfinxet a királyok völgyét élőben ... tovább
  2023. 09. 25.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a SZKARABEUSZ utazást!
IGEN,  ajánlom a STEIGENBERGER PYRAMIDS-t!
Segítségre van szüksége?
Írjon nekünk
info@egyiptom-travel.hu

vagy hívjon minket
+36 70 34 77 000

 
Blogbejegyzéseink

Edfui Hórusz templom

Az edfui Hórusz templom talán az egyik legteljesebb és legjobb állapotban fennmaradt ókori egyiptomi templom. A többi Nílus menti templomhoz képest ez a templom nem közvetlenül a Nílus partján épült fel, hanem attól kissé távolabb, a kikötőtől ...

Kefrén Völgytemploma

Kefrén völgytemploma, közvetlenül a Szfinx mellett helyezkedik el, átlósan délkeleti irányban. Építtetője az a Kefrén (Hafré) fáraó volt, aki a gízai fennsík 2. legnagyobb piramisát építtette fel.

A Szfinx mellett azonban nemcsak ...

Tört piramis

A Tört Piramis, Egyiptom egyik legkülönlegesebb piramisa, mely Kairótól délre helyezkedik el - kb. 30 kilométerre - Dahsúrban. Az alakja teljesen egyedi, hozzá hasonló alakú piramis sehol az egész világon nem található, hiszen az oldalfalakon egy törés ...

Kövessen minket a közösségi média felületeinken is!

Egyiptom-Travel Facebook     Egyiptom-Travel Instagramm     Egyiptom-Travel Youtube     Egyiptom-Travel Youtube
 

Egyiptom Travel Utazási Iroda


Telefonos ügyfélszolgálat:
Hétfő - péntek: 09:00 - 19:00
Szombat: 09:00 - 14:00

Sürgősség és azonnali információnyújtás esetén: 0-24
+36 70 34 77 000
info@egyiptom-travel.hu


Ügyfélszolgálati iroda:
Hétfő - péntek: 09:30 - 17:00
ELŐZETES IDŐPONTFOGLALÁS SZÜKSÉGES!
CAPITAL SQUARE Irodaház

1133 Budapest, Váci út 76. III. em.
Engedélyszám: U-001965


© 2021 Egyiptom Travel Kft. powered by mestercom  v3.5.66
Megértettem
Ez a weboldal az Ön adatainak védelmét szem előtt tartva csak olyan, technikai jellegű sütiket használ, melynek segítségével gyorsabban és pontosabban szolgálhatjuk ki Önt! :)Részletek
MUISZ tagság logója