Az egyiptomi nagy szfinx
+36 70 34 77 000 info@egyiptom-travel.hu Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Instagramm Egyiptom-Travel Instagramm Egyiptom-Travel Youtube Egyiptom-Travel Youtube Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Facebook

Az egyiptomi nagy szfinx

6

A Szfinx a görög mitológia oroszlántestű, emberfejű és szárnyas lénye is, de eredete egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, ahol oroszlántestű és emberfejű lény volt, de az emberi fejet helyettesíthették kos- vagy madárfejjel is. A szfinx név származásának egyik magyarázata szerint a Seszep-ankh kifejezés, amely élő képmást jelent, jelen esetben Kefrén fáraó élő képmását jelentheti.

A világ legrégebbi és egyik legnagyobb szobra a gízai Nagy Szfinx, melyet rengeteg titok övez. Ez Egyiptom egyik leghíresebb nevezetessége, melyet rengeteg művészeti alkotás és ajándéktárgy örökít meg.
A Szfinx egy mitológiai lény, mely gízai változatának ember feje és oroszlán teste van.
Ma már veszélyeztett műemlék, melyet sajnos a sivatagi szél által hordott homokszemcsék folyamatosan pusztítanak.

 

Az egyiptomi nagy Szfinx építése

Noha a Szfinx építtetőjéről és az építésének az idejéről megoszlanak a vélemények, de az építés mikéntjével kapcsolatban szinte minden elmélet egyetért. Ez szerint a Szfinxet igazából nem is építették, hanem kifaragták. Mégpedig egy óriási mészkőtömbből. A testén ma is jól látszódnak azok a rétegek, melyek a kőzetek lerakódásának a nyomai.
Vannak olyan elméletek, mely szerint a völgytemplom építőanyaga a Szfinx mellől származik, mert a kövek összetétele nagyon hasonló a Szfinx különféle rétegeihez. Ezt azt jelenti, hogy a Szfinx mellől bányászták a templom köveit, a Szfinx pedig, mint egy maradvány kelt életre a maradék kőtömbből…

 


Szfinx adatai, méretei

Tájolása: A hossztengelye keleti-nyugati tájolású, arccal kelet felé néz
Anyaga: mészkő
A teljes hossza: ~ 73 méter
Magassága: ~ 20 méter
Legnagyobb szélessége: ~ 19 méter
Arca: 4,1 x 5 méter

 

Kit ábrázol az egyiptomi nagy Szfinx?

Alapvetőleg 3 válaszra oszlanak az elméletek:

  1. Az arc Kefrént fáraót ábrázolja.
  2. Az arc talán Kheopsz fáraót mintázza.
  3. Nem tudjuk kit ábrázolhat az arca.

A válaszok természetesen szorosan összefüggenek azzal, hogy ki lehetett az építtető, mert valószínűleg őt ábrázolja. Itt erőteljesen kínálkozik Kefrén fáraó, aki imádta, ha megörökítik őt. Készült is róla szobor elég nagy mennyiségben. A fáraó imádta, ha nagyon aprólékos részleteséggel faragták ki a róla készült szobrokat. Ebbe a gondolkodásba természetesen belefér, hogy szerette volna, ha neki van a legnagyobb arca…

 

Mikor és kik építették a gízai Szfinxet?

Többféle elmélet létezik a Szfinx építtetőjéről, illetve az építési idejével kapcsolatban. A leggyakoribb és legelterjedtebb véleménye szerint a Szfinx építése Kefrén Fáraóhoz köthető, így az építtetőjének is Kefrén fáraót jelölik meg. Amennyiben ez a feltételezés igaz, akkor az építési idejének egybe kell esni a fáraó uralkodásának az idejével, mely i. e. 2558 - ‎2532 volt.
Ennek az elméletnek a legerősebb éltető eleme a Szfinx elhelyezkedése, hiszen az Kefrén fáraó piramisának a keleti oldalán található, rögtön a Völgytemplom mellett, mely Kefrén halotti temploma volt.

Más elméletek szerint, a Szfinxet Kheopsz fáraó (i.e. 2589-2566) építtette és már létezett a szobor, amikor Kefrén megalkotta a piramisát és a Völgytemplomát. Kefrén csupán lecsapott a kínálkozó lehetőségre és a Szfinx környékére építette a piramisát, de leginkább a templomát, így szimplán csak „lenyúlta” a Szfinxet. Természetesen ennek az elméletnek is van egy vérző sebe, még pedig a piramisa. Kefrén piramis építését egy nagyon fontos szempont hajtotta, de az nem a Szfinx volt hanem, hogy magasabb piramist építsen, mint az apja, ezzel is bizonyítva az ő különleges és sokkal nagyobb hatalmát. De mivel nem a piramis valódi magassága volt a cél, hanem hogy bizonyos csillaghoz, vagy égitesthez legyen közelebb, ezért azt a „cselt” alkalmazta, hogy a fennsík magasabb pontjára helyeztette el a piramisát, így egy kisebb piramis is magasabb volt a tengerszinthez képest. Ráadásul egy olyan „sziklamagra” építette a piramist, ami nem csak extra magasságot, de nagyobb stabilitást is adott az építménynek is…

Egy másik vélemény, hogy sem Kheopsz, sem Kefrén fáraó nevéhez nem köthető a Szfinx építése, hanem Kheopsz fia – Dzsedefré (i.e. 2566-2558), aki közvetlenül követte apját a trónon - építette az apja tiszteletéül. Dzsedefrének nincs piramisa, így ez a tény is táplálja ezt az elméletet, hogy az erőforrásait nem a piramisának az elkészítésére fókuszálta, hanem a Szfinx megépítésére.

Az utolsó elmélet teljes mértékben elrugaszkodik a IV. dinasztia fáraóitól, és sokkal korábbra teszi a keletkezésének az idejét…

 

Hol van a Szfinx orra?

Az egyik legelterjedtebb elmélet szerint Bonaparte Napóleon katonái használták céltáblának a Szfinx orrát és ők lőtték le. Ez természetesen nem igaz, Napóleon rajongott az ókori egyiptomi kultúráért sohasem engedélyezett volna ilyesmit.
Természetesen van rá bizonyíték is, hiszen találtak olyan vázlatokat a Napóleon vezette hadjárat előtti időkből, amelyeken a Szfinxnek nincs orra.
Egy másik elmélet szerint egy muszlim vezető pusztíttatta el a Szfinx orrát, mert meglátta egy bálványimádást gyakorló emberek egy csoportját.

 

Spirituális elméletek a Szfinxszel kapcsolatban

Keletkezésének ideje:
Egyes elméletek szerint a Szfinx sokkal idősebb, mint ahogyan azt gondolták az egyiptológusok, mert minimum 13.000 éves. Ennek az elméletnek az alapja, hogy az oldalán olyan korróziós nyomokat találtak, melyet csak heves esőzések okozhatnak. Olyan mennyiségű csapadék, ami ezt okozhatta volna pedig az ókori Egyiptomi társadalom keletkezése előtt volt ebben a térségben, hiszen Egyiptom éghajlata az i.e. 8. századtól kezdve száraz, sivatagos. Így, ha a Szfinx 4500 éves lenne, akkor ezek a nyomok nem alakulhattak volna ki rajta. Természetesen az egyiptológusok nagyrésze cáfolja, hogy bármi víz eróziós nyom lenne a Nagy Szfinx testén.

Funkciója:
A spirituális elképzelés szerint a Szfinx nem más, mint egy speciális óra, egy olyan csillagászati óra, mely képes jelezni a világvégének az eljövetelét. Az ókori egyiptomiak az égboltot csillagképekre osztották. Megfigyelték, hogy a csillagok forgása az éjszakai égbolton jól mutatja, hogy nem csak a Föld kering a Nap körül, hanem az egész Naprendszerünk is kering „valami” körül. Ez a valami egy központi hatalmas nagy Nap. Az ókori egyiptomiak szerint a mi Naprendszerünk 25920 évente kerüli meg a központi Napot, azaz ez a mi Naprendszerünk egy Éve.
Amikor elkezdődik egy új Naprendszeri Év, akkor mindig megújul a Világunk, azaz eljön a „világvége”.
Ezt a világvégét képes előre jelezni a Nagy Szfinx, mégpedig úgy, hogy ha a Kos és a Herkules csillagképek egymás felett állnak pont a Nagy Szfinx előtt és azon a ponton kell fel a Nap, akkor eljön a világvége.
Az ő hitük szerint Atlantisz elsüllyedését is egy ilyen „világvége” okozta, majd a tudás onnan lett átmenekítve az ókori egyiptomi néphez…

 


  2021. 07. 04.     Egyiptomi Nagy Szfinx, Gízai fennsík, Kairó    Egyiptom Travel
Az EGYIPTOMI NAGY SZFINXET az alábbi utazásainkon tekintheti meg!
EGYIPTOMI UTAZÁS
KING TUT  
Nílusi hajóút, Egyiptom körutazás
8 nap / 7 éj
Kairó  - 3 éjszaka  | félpanzió  
Nílusi hajó  - 3 éjszaka  | teljes ellátás  
Luxor  - 1 éjszaka  | félpanzió  
Repülővel
Ízig-vérig nílusi hajóút, annak minden bájával. Felejthetetlen élményekkel, programdús városlátogatásokkal Kairóban, Luxorban és Asszuánban valamint luxus nílusi hajózással, ókori egyiptomi templomok varázslatos hangulatával...

Utazás 530 715 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
ARANY SZKARABEUSZ  
Egyiptomi körutazás, Tengerparti üdülés
8 nap / 7 éj
Kairó  - 2 éjszaka  | félpanzió  
Luxor  - 1 éjszaka  | félpanzió  
Hurghada  - 4 éjszaka  | all inclusive  
Repülővel

Hurghadai üdülés, mely tartalmaz egy izgalmas egynapos kairói és egy különleges egynapos luxori városnézést is illetve egy szabadnapot Kairóban. A hurghadai tartózkodás hossza NÖVELHETŐ!


Utazás 476 560 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
MISZTIKUS OZIRISZ  
Nílusi hajóút, Egyiptomi körutazás, Tengerparti üdülés
11 nap / 10 éj
Kairó  - 3 éjszaka  | félpanzió  
Nílusi hajó  - 3 éjszaka  | teljes ellátás  
Hurghada  - 4 éjszaka  | all inclusive  
Repülővel
Nílusi hajóút, hurghadai üdüléssel - ez egy káprázatos utazás, mely minden lényeges egyiptomi látnivalót tartalmaz - Kairó, Luxor, Asszuán városnézés, Nílus menti templomok. A hurghadai tartózkodás hossza NÖVELHETŐ!


Utazás 618 490 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
SZFINX TITKAI  
Kairói városlátogatás
5 nap / 4 éj
Kairó  - 4 éjszaka  | félpanzió  
Repülővel
Kairói városlátogatás - amit tartalmaz egy izgalmas kairói városnézést, a további napok szabadon alakíthatóak, így Ön meglátogathatja pédául Szakkarát és Dahsúrt vagy még jobban megismerheti Kairót is...

Utazás 259 075 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
TÜRKIZ  
Kairói városlátogatás, Tengerparti üdülés
8 nap / 7 éj
Kairó  - 1 éjszaka  | félpanzió  
Hurghada  - 6 éjszaka  | all inclusive  
Repülővel
Hurghadai üdülés, mely tartalmaz egy izgalmas egynapos kairói városnézést. A közlekedés a városok között az Egyptair menetrendszerinti járatával történik. A hurghadai tartózkodás hossza NÖVELHETŐ!


Utazás 349 005 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
SZKARABEUSZ  
Egyiptomi városlátogatás
5 nap / 4 éj
Kairó  - 2 éjszaka  | félpanzió  
Luxor  - 2 éjszaka  | félpanzió  
Repülővel
Ez az utazás egy változatos egyiptomi városlátogatás, mely tartalmaz egynapos kairói és egy különleges egynapos luxori városnézést illetve egy szabadnapot Kairóban...

Utazás 411 740 Ft/fő ártól
Vendégkönyvünkből

Bettina véleménye

TÜRKIZ UTAZÁS - 2023
SUNRISE ROYAL MAKADI HOTEL
"Nagyon jól éreztük magunkat ! Direkt ezért a csomagért választottuk önöket , és nem csalódtunk ! Nagyon jó volt az idegenvezetés Kairóba. ! " tovább
  2023. 06. 11.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a TÜRKIZ utazást!
IGEN,  ajánlom a SUNRISE ROYAL MAKADI-t!
Antal véleménye

MISZTIKUS OZIRISZ UTAZÁS - 2023
JAZ MAKADINA HOTEL
"Mikor kitaláltam, hogy Családommal Egyiptomba utazzunk, elsősorban a Nílus és az ókori emlékek megismerése volt a cél. Amikor a különböző szervezett utakat végignéztem, örültem a lehetőségnek, ... tovább
  2023. 07. 24.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a MISZTIKUS OZIRISZ utazást!
IGEN,  ajánlom a JAZ MAKADINA-t!
Gattyán Zoltán véleménye

TÜRKIZ UTAZÁS - 2023
SENTIDO MAMLOUK PALACE HOTEL
"Első alkalommal utaztunk Egyiptomba. Rengeteget olvastunk utazàs előtt a különböző csoportoban az utazók tapaszralatairól. Sok hasznos információra tettünk szert, és sok felesleges aggodalom ... tovább
  2023. 08. 12.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a TÜRKIZ utazást!
IGEN,  ajánlom a SENTIDO MAMLOUK PALACE-t!
Segítségre van szüksége?
Írjon nekünk
info@egyiptom-travel.hu

vagy hívjon minket
+36 70 34 77 000

 
Blogbejegyzéseink

Edfui Hórusz templom

Az edfui Hórusz templom talán az egyik legteljesebb és legjobb állapotban fennmaradt ókori egyiptomi templom. A többi Nílus menti templomhoz képest ez a templom nem közvetlenül a Nílus partján épült fel, hanem attól kissé távolabb, a kikötőtől ...

Karnaki templom

A karnaki templomhoz hasonlatos lenyűgöző templomegyüttest sohasem építettek az ókori Egyiptomban. A komplexum az őt ért súlyos károk ellenére a mai napig is bámulatos.


A karnaki templomról néhány szóban

Ha valaki meglátogatja ezt ...

Téti piramisa

Téti fáraó – aki a VI. dinasztia első fáraója volt, 32 évig uralkodott - a piramisát nem messze Dzsószer fáraó lépcsős piramisától építette fel Szakkarában. Ez a második piramis az ókori Egyiptomban, mely piramisszövegeket tartalmaz.

Kövessen minket a közösségi média felületeinken is!

Egyiptom-Travel Facebook     Egyiptom-Travel Instagramm     Egyiptom-Travel Youtube     Egyiptom-Travel Youtube
 

Egyiptom Travel Utazási Iroda


Telefonos ügyfélszolgálat: Hétfő - szombat : 09:00 - 19:00
Sürgősség és azonnali információnyújtás esetén: 0-24
+36 70 34 77 000
info@egyiptom-travel.huÜgyfélszolgálati iroda:
Hétfő - péntek: 09:30 - 17:00
ELŐZETES IDŐPONTFOGLALÁS SZÜKSÉGES!
CAPITAL SQUARE Irodaház

1133 Budapest, Váci út 76. III. em.


Engedélyszám: U-001965


© 2021 Egyiptom Travel Kft. powered by mestercom  v3.5.01
Megértettem
Ez a weboldal az Ön adatainak védelmében nem használ közvetlenül sütiket! :)Részletek
MUISZ tagság logója