Kefrén piramisa
+36 70 34 77 000 info@egyiptom-travel.hu Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Instagramm Egyiptom-Travel Instagramm Egyiptom-Travel Youtube Egyiptom-Travel Youtube Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Facebook

Kefrén piramis

1

A gízai fennsík – és természetesen Egyiptom - második legnagyobb piramisa a Kefrén Piramis, mely nevét szintén az építtetőjéről kapta. A fáraó nevét is többféleképpen írták, pl. Harfé, Khafré, Kephren, Chephren. A gízai fennsík legnagyobb piramisának látszódik a Kefrén Piramis, de ez nem így van. Az optikai csalódás oka, hogy magasabban fekszik, mint a Kheopsz Piramis, így alacsonyabb méretei ellenére is magasabbnak látszik.Ez a piramis nem olyan jó minőségben épült, mint a Kheopsz Piramis. A kövek nagysága sokkal jobban eltér egymástól, sok a töltőtörmelék, a vízszintestől is nagy mértékben eltér sok helyen.
Belső szerkezet is lényegesen egyszerűbb…

 

Kefrén Piramis adatai

Építésének ideje: kb. i.e. 2558 – 2532
Építtetője: Kefrén (Hafré) Fáraó
Építésze: ismeretlen
Anyaga: helyben fejtett mészkő, turai mészkő burkolattal részben, néhány soron rózsaszín gránit
Tájolása: az oldalak az égtájakhoz igazodnak, minimális eltéréssel, amit okozhat a Földnek az évezredek alatt történt minimális elmozdulása is.
Meredekség: 53°13'
Magassága: kb. 143,5 méter magas volt eredetileg, a mai magassága kb. 136,4 méter
Alapjainak élhossza: kb. 215,25 méter
Kamrák száma: 2Elhelyezkedése

A Kefrén Piramis a gizai fennsíkon található, a Kheopsz piramistól dél-nyugati irányban, körülbelül 190 méterre. A gízai fennsíknak egy olyan részén épült, ahol az erős felső réteg és a teherbíró kőzetek megfelelő alátámasztással szolgálnak a piramis számára.

 

Kefrén piramis felépítménye

A piramis egy nagy méretű sziklára épült, mely a központi támasztó szerepet játsza. A Kefrén piramis építésénél is faragott kőtömböket használtak, mint ahogyan tették ezt az előző piramisok építése során is.
Az építéshez használt kőtömbök mérete sok esetben jelentősen különbözött egymástól, illetve az illesztések sokkal pontatlanabbak, mint a Kheopsz Piramis esetében. Előfordult, hogy kihagyták a kötőanyagot, több esetben jelentősen eltérek a vízszintestől.
A hanyag munkának másik bizonyítéka, hogy ahogyan haladtak egyre feljebb, annál inkább csökkentették a kőtömbök méretét.
Ezt a piramist is simára csiszolt fehér mészkő borította, melyet a későbbiek folyamán – más piramisokhoz hasonlóan - építkezési célokra hordtak el, de a piramis csúcsán elég nagy területen maradt még belőle. Ez a „mészkősapka” képe ad egyedi megjelenést a Kefrén piramisnak már az első ránézésre is, ami teljesen megkülönbözteti bármelyik másik egyiptomi piramistól.
Egyes elméletek szerint ennek a piramisnak a burkolatát fentről kezdték el építeni lefelé, de ennek a piramisnak az esetében sohasem fejezték be azt teljes mértékben…

 

Alépítménye

A Kefrén piramis alépítménye – azaz a sírkamrák és a járatok – más koncepció alapján készültek, mint a Nagy Piramis esetében. Itt nem a piramis építése közben alakították ki a kamrákat és a járatokat, hanem a nagy részét még az építés előtt belevájták az alapkőzetbe.
A piramisnak két bejárata van, ami arra enged következtetni, hogy mivel korábban elkészítették az alépítményt, utána mégsem az eredetileg kijelölt helyen építették fel, hanem a fáraó parancsára egy kicsit arrébb kezdték el felépíteni, ezért volt szükség egy másik bejárat kialakítására.
Kefrén fáraó szeretett volna nagyobb piramist építeni, mint ahogyan azt az apja – Kheopsz fáraó – tette, de nem ragaszkodott az abszolút magassági rekordhoz, megelégedett a relatívan legmagasabb piramis felépítésével is. Azaz a piramis magassága kisebb volt, mint az apjáé, de mivel magasabb helyre építette fel, így az ő piramisának a csúcsa közelebb volt az éghez…
A piramis egyik bejáratát Giovanni Battista Belzoni fedezte fel és a sírkamrába érve annak falára írta a saját nevét és a dátumot is, 1818. márc.2.
Belzoni egy olasz származású kalandor, felfedező, életművész, szerencsevadász volt, aki egy szerencsétlenség miatt Egyiptomban ragadt, és az ott végzett egyiptológiai kutatásai tették híressé.
Belzoni a felső bejáratot találta meg, a rabló bejárat átvizsgálását veszélyesnek találta, ezért azzal nem foglalkozott. A későbbiek folyamán visszatérve ide, megtalálta az alsó bejáratot melyen keresztül a turisták ma is bejuthatnak a piramis belsejébe (természetesen a Kefrén piramis sírkamráinak és belső járatainak a megtekintéséhez külön jegy megváltása szükséges). A járatok ebben az esetben is majdnem tökéletesen a piramis szimmetria tengelyén helyezkednek el, de itt ettől 12 méterre eltérnek keleti irányba.
Itt érdemes megjegyeznünk, hogy egy másik elmélet szerint a Kefrén piramist valóban nagyobbra szerették volna építeni, de már az építés kezdetén – az első sor megalkotása közben - meggondolták magukat és a kisebb alapélekkel kezdték el csinálni, ami megmagyarázná a két bejáratot, hiszen a már előre elkészített alépítmények bejárata így szabaddá vált és a piramison kívülről is elérhető volt. Ez logikus magyarázattal szolgál arra is, hogy a bejárati folyosó miért nem pontosan a szimmetria tengelyen helyezkedik el.
Az alépítmény folyosója vezet el Kefrén sírkamrájához, melynek mérete 14,15 x 5 méter, sátortetős a kiképzése és kelet-nyugati tájolású. A fáraó szarkofágját egy szilárd gránittömbből faragták ki (2,4 x 1 x 0,68 méter) és részben a talajba süllyesztették. Amikor Belzoni megtalálta sírkamrát és egyben a szarkofágot, a teteje már félre volt csúsztatva és törött volt. A sírkamra padlózatába vájtak egy másik mélyedést is, amit valószínűleg a kanopus edények tárolására használtak.
Mondhatjuk, hogy ez normális, hiszen a fáraó nyughelyéül szolgáló piramisokat, még az ókorban kifosztották és a sírrablók nem foglalkoztak azzal, hogy mekkora rombolást hagynak hátra maguk után. Belzoni azt is említi, hogy a sírkamra mennyezete festett volt, de mára ennek már nyoma sincs…


  2021. 07. 07.     Kefrén piramisa, Gízai piramisok, Kairó    Egyiptom Travel
KEFRÉN PIRAMISÁT az alábbi utazásainkon tekintheti meg!
EGYIPTOMI UTAZÁS
KING TUT  
Nílusi hajóút, Egyiptom körutazás
8 nap / 7 éj
Kairó  - 3 éjszaka  | félpanzió  
Nílusi hajó  - 3 éjszaka  | teljes ellátás  
Luxor  - 1 éjszaka  | félpanzió  
Repülővel
Ízig-vérig nílusi hajóút, annak minden bájával. Felejthetetlen élményekkel, programdús városlátogatásokkal Kairóban, Luxorban és Asszuánban valamint luxus nílusi hajózással, ókori egyiptomi templomok varázslatos hangulatával...

Utazás 530 715 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
ARANY SZKARABEUSZ  
Egyiptomi körutazás, Tengerparti üdülés
8 nap / 7 éj
Kairó  - 2 éjszaka  | félpanzió  
Luxor  - 1 éjszaka  | félpanzió  
Hurghada  - 4 éjszaka  | all inclusive  
Repülővel

Hurghadai üdülés, mely tartalmaz egy izgalmas egynapos kairói és egy különleges egynapos luxori városnézést is illetve egy szabadnapot Kairóban. A hurghadai tartózkodás hossza NÖVELHETŐ!


Utazás 476 560 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
MISZTIKUS OZIRISZ  
Nílusi hajóút, Egyiptomi körutazás, Tengerparti üdülés
11 nap / 10 éj
Kairó  - 3 éjszaka  | félpanzió  
Nílusi hajó  - 3 éjszaka  | teljes ellátás  
Hurghada  - 4 éjszaka  | all inclusive  
Repülővel
Nílusi hajóút, hurghadai üdüléssel - ez egy káprázatos utazás, mely minden lényeges egyiptomi látnivalót tartalmaz - Kairó, Luxor, Asszuán városnézés, Nílus menti templomok. A hurghadai tartózkodás hossza NÖVELHETŐ!


Utazás 618 490 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
SZFINX TITKAI  
Kairói városlátogatás
5 nap / 4 éj
Kairó  - 4 éjszaka  | félpanzió  
Repülővel
Kairói városlátogatás - amit tartalmaz egy izgalmas kairói városnézést, a további napok szabadon alakíthatóak, így Ön meglátogathatja pédául Szakkarát és Dahsúrt vagy még jobban megismerheti Kairót is...

Utazás 259 075 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
TÜRKIZ  
Kairói városlátogatás, Tengerparti üdülés
8 nap / 7 éj
Kairó  - 1 éjszaka  | félpanzió  
Hurghada  - 6 éjszaka  | all inclusive  
Repülővel
Hurghadai üdülés, mely tartalmaz egy izgalmas egynapos kairói városnézést. A közlekedés a városok között az Egyptair menetrendszerinti járatával történik. A hurghadai tartózkodás hossza NÖVELHETŐ!


Utazás 349 005 Ft/fő ártól
EGYIPTOMI UTAZÁS
SZKARABEUSZ  
Egyiptomi városlátogatás
5 nap / 4 éj
Kairó  - 2 éjszaka  | félpanzió  
Luxor  - 2 éjszaka  | félpanzió  
Repülővel
Ez az utazás egy változatos egyiptomi városlátogatás, mely tartalmaz egynapos kairói és egy különleges egynapos luxori városnézést illetve egy szabadnapot Kairóban...

Utazás 411 740 Ft/fő ártól
Vendégkönyvünkből

Gombásné K.Krisztina véleménye

HURGHADAI PIHENÉS UTAZÁS - 2023
AMC ROYAL HOTEL
"Első repülős utam volt.Nekem nagyon soknak bizonyult a Kairóban a várakozás.Mivel a jól szervezet kinti asszintencia a vízum megvétele után segítet a transzferbe bejutni.És mivel ez az időpont ... tovább
  2023. 06. 15.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a HURGHADAI PIHENÉS utazást!
IGEN,  ajánlom a AMC ROYAL-t!
Biacsi István véleménye

HURGHADAI PIHENÉS UTAZÁS - 2023
STEIGENBERGER PURE LIFESTYLE HOTEL
"Az utazáskor minden úgy történt és zajlott le ahogy azt ajánlották." tovább
  2023. 09. 20.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a HURGHADAI PIHENÉS utazást!
IGEN,  ajánlom a STEIGENBERGER PURE LIFESTYLE-t!
Sándor véleménye

ARANY SZKARABEUSZ UTAZÁS - 2023
STELLA DI MARE BEACH RESORT
"Az utazás minden az előzetes ígéreteknek megfelelően zajlott, a reptéren már vártak bennünket Kairóban és egészen a transzfer buszig kísértek. A szálloda szinvonala megfelelő volt, nem ... tovább
  2023. 08. 09.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a ARANY SZKARABEUSZ utazást!
IGEN,  ajánlom a STELLA DI MARE BEACH RESORT-t!
Segítségre van szüksége?
Írjon nekünk
info@egyiptom-travel.hu

vagy hívjon minket
+36 70 34 77 000

 
Blogbejegyzéseink

Luxori templom

A luxori templom Théba keleti részének legdélebben fekvő műemléke, amely a mai Luxor város központi eleme. A karnaki templomhoz hasonlóan Amon istennek szentelték, építését a 18. dinasztia korában kezdték meg – valószínűleg egy korábbi templom ...

Menkauré piramisa

Menkauré piramisa a gizai fennsík 3. legmagasabb piramisa.
Az építtetője Menkauré fáraó, aki igazi piramisépítő család legfiatalabb tagja, hiszen a nagyapja volt Kheopsz fáraó – akinek a nevéhez fűződik Egyiptom legmagasabb piramisa -, az apja pedig Kefrén ...

Az egyiptomi nagy szfinx

A Szfinx a görög mitológia oroszlántestű, emberfejű és szárnyas lénye is, de eredete egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, ahol oroszlántestű és emberfejű lény volt, de az emberi fejet helyettesíthették kos- vagy madárfejjel is. A szfinx név ...

Kövessen minket a közösségi média felületeinken is!

Egyiptom-Travel Facebook     Egyiptom-Travel Instagramm     Egyiptom-Travel Youtube     Egyiptom-Travel Youtube
 

Egyiptom Travel Utazási Iroda


Telefonos ügyfélszolgálat: Hétfő - szombat : 09:00 - 19:00
Sürgősség és azonnali információnyújtás esetén: 0-24
+36 70 34 77 000
info@egyiptom-travel.huÜgyfélszolgálati iroda:
Hétfő - péntek: 09:30 - 17:00
ELŐZETES IDŐPONTFOGLALÁS SZÜKSÉGES!
CAPITAL SQUARE Irodaház

1133 Budapest, Váci út 76. III. em.


Engedélyszám: U-001965


© 2021 Egyiptom Travel Kft. powered by mestercom  v3.5.01
Megértettem
Ez a weboldal az Ön adatainak védelmében nem használ közvetlenül sütiket! :)Részletek
MUISZ tagság logója