Egyiptomi pénz, Egyptomi font
+36 70 34 77 000 info@egyiptom-travel.hu Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Instagramm Egyiptom-Travel Instagramm Egyiptom-Travel Youtube Egyiptom-Travel Youtube Egyiptom-Travel Facebook Egyiptom-Travel Facebook

Egyiptomi pénz

Egyiptom hivatalos pénzneme az egyiptomi font (Egyptian pound, LE), melyet az arab nyelvben gunaihnak nevezik - amit a helyiek által használt egyiptomi arab nyelven gininek ejtenek – mely nagy valószínűséggel az az angol guinea szóból eredhet.
Az egyiptomi font váltópénze a piaszter (Piastres) illetve a millieme. 1 egyiptomi font = 100 piaszter = 1000 millieme.
Egyiptomi utazása során csak egyiptomi fonttal és piaszterrel fog találkozni, a millieme-vel nem. Elég szokatlan módon a piaszterből létezik bankjegy és pénzérme. A piaszter bankjegyek viszonylag könnyen összekeverhetőek az egyiptomi font bankjegyeivel – főleg a turisták számára, akik ritkán látnak ilyen pénzeket – így nem árt a fokozott óvatosság!

 

Az egyiptomi font illetve piaszter bankjegyei és pénzérméi

 • Egyiptomi érmék: 5, 10, 20, 25, 50 piaszter és 1 font (EGP, LE)
 • Egyiptomi bankjegyek: 25, 50 piaszter illetve 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200 font (EGP, LE)

 

Egyiptomi font története

Az egyiptomi fizetőeszköz létrehozása egy 1834-s angol királyi rendelethez kötődik, mely elrendelte az egyiptomi pénzem bevezetését, mely létrehozása „kettősfém” – arany és ezüst – alapon megtörtént. E rendelet értelmében az érmék arany és ezüst formájában kibocsátása kormányzati monopóliummá vált.
1836-ban elkezdték gyártani és kereskedelembe hozni az egyiptomi fontot.
Az egyiptomi külső adósság felhalmozódása következtében kialakult pénzügyi válságot követően 1885-ben kiadták az első monetáris reformtörvényt. E törvény alapján az egyiptomi monetáris rendszer alapjául az aranyon alapuló standardot hozott létre és az ország egységes valutával, az arany Egyiptomi fonttal rendelkezett.

Az Egyiptomi Nemzeti Bank először 1899. április 3-án bocsátotta ki az egyiptomi font bankjegyeit.
1885 és 1914 közötti időszakban az egyiptomi font árfolyamát törvényileg rögzítették a fontosabb nemzetközi valutákéhoz, tehát nem az egyiptomi gazdaság valós állapotát mutatta az ország fizető eszköze, hanem inkább az arany nemzetközi árfolyamát követette. Ebben az időszakban 1 egyiptomi fontot, 7,4375 színtiszta arany értékéhez rögzítették.

1914. augusztus 2-ig volt érvényben ez a helyzet. Ezen a napon külön rendeletet bocsátottak ki, amely az egyiptomi bankjegyeket törvényes fizetőeszközzé tette és egyúttal felfüggesztette azok aranyra konvertálhatóságának a lehetőségét. Ennek következtében már nem az arany értéke volt a meghatározó érték, hanem az egyiptomi font bankjegye vált az alapértelmezett fizetőeszközzé és egyúttal az egyiptomi monetáris rendszer bizalmi alapját is az Egyiptomi font papíralapú bankjegye képezte.
Mivel az aranyat már nem használták a forgalomban ennek következtében 1915 végén 11,5 millió értékű papírbankjegy volt forgalomban, mely 1980-s év végére 3557 millió Egyiptomi fontra nőtt és az 1999-s évben pedig elérte a 38320 millió egyiptomi font értékét a forgalomban lévő bankjegyek.

Az arany értékéről való leválás után az Egyiptomi font értékét az angol fontsterlinghez kötötték, mégpedig 1GB Font= 0,975 LE árfolyamon.
1930-ban kezdtek a bankjegyek gyártásakor először vízjelet használni. 19
Az egyiptomi font 1962-ig a sterling vidék részét képezte. Ez azt jelenti, hogy azok a valutákhoz tartozott, aminek az értékét nem a saját országának a gazdasági teljesítménye határozta meg, hanem az angol fontsterling értékét követte. 1962-ben egy leértékelődés miatt az egyiptomi kormány úgy döntött, hogy egy másik valuta értékéhez fogják kötni az egyiptomi font értékét, ami pedig nem más volt, mint az amerikai dollár, mely kötés 2,3 USD árfolyamon történt meg.

1968-ban az egyiptomi bankjegyek biztonságosságának növelésének az érdekében bevezették a fémszálak használatát.

Az Egyiptomi Nemzeti Bank erőfeszítéseit siker koronázta, így ugyanebben az évben megtudták oldani a bankjegyek egyiptomi nyomtatását, ezért azt nem kellett külföldön előállítani. Még ugyan ennek az évnek decemberében elkezdték különféle bankjegyek nyomtatását.

1968-tól 2012-ig az alábbi biztonsági jegyeket vezették be a bankjegyek előállításánál:

 • Egy vízjel minden címlethez
 • Biztonsági szálak hozzáadása
 • Optikailag változó festékek használata
 • Színes fénymásolást nehezítő festékek alkalmazása
 • Minden címletnél egyedi vízjelek alkalmazása

Az amerikai dollár leértékelődése miatt az egyiptomi kormány 1973-ban a saját valutájuk árfolyamát megváltoztatták, az új árfolyam 2,555 USD lett. 1978-ban az egyiptomi font kezdett az értékét elveszíteni, ezért a fix árfolyam helyett elkezdtek mozgóárfolyamot használni, 1,42857 USD árfolyamon. 2001-ig az Egyiptomi Nemzeti Bank szabályozta az egyiptomi font mozgóárfolyamát és ellenőrizte azt folyamatosan.

2016. november 3-án az Egyiptomi Nemzeti Bank megszüntette az árfolyam irányítását, sőt bejelentette a devizaellenőrzés megszűnését is. Ennek az intézkedésnek a hatására a hivatalos árfolyam felére esett vissza, így jelentősen leértékelődött az egyiptomi font…

 

Pénzváltás

Az egyiptomi fontot nem szabad ki hozni Egyiptomból, melyből egyenesen következik, hogy hazánkban nem lehet egyiptomi fontot vásárolni. Egyiptomban több fontosabb valutát is át lehet váltani fontra, de sajnos a magyar forintot nem. Ezért más pénznemet érdemes kivinni, például amerikai dollárt vagy eurót. Itt jegyeznénk meg, hogy Egyiptomban az amerikai dollár történelmi mivolta miatt népszerűbb, de ugyanúgy elfogadják és váltják az eurót is, tehát igazából teljesen mindegy, hogy milyen pénznemet visz magával Egyiptomba.

Ami viszont nagyon fontos, hogy ne vigyen nagy címletű bankjegyeket. Ennek több oka is van:

 1. Bizonyos évjáratú 50 és 100 dollárosok elfogadásával lehet probléma.
 2. Érdemes mindig csak akkora összeget átváltani, amit a következő néhány napban várhatóan szüksége lesz, hiszen a megmaradt egyiptomi fonttal nehéz mit kezdeni, talán a legjobb megoldás a következő egyiptomi utazáson felhasználni.
 3. A másik oka, hogy sok esetben 1 dollárra lehet szüksége, például amikor gyermekek 10 darab képeslapot árulnak 1 dollárért. Több esetben van is lehetőség a vásárlást és az adományozást összekötni, melynek hatékony eszköze lehet a kis címletű valuta.
 4. Ha mégis elfogyna az egyiptomi fontja, akkor a kiszemelt terméket megveheti dollárért illetve euróért is. De ebben az esetben a visszaadási procedúrát nagymértékben leegyszerűsíti, ha pontosan a vételárnak megfelelő összeggel rendelkezik.

Egyiptomi fonthoz jutásnak 3 eltérő módszere létezik:

 1. Egyiptomban nagyon sok helyen találhatóak pénzváltó helyek, ahol az árfolyamok – az itthoni pénzváltó helyekkel ellentétben – rátai között nincs nagy eltérés. Az egyiptomi utazásaink programjai, sohasem annyira feszítettek, hogy ne lenne idő pénzváltásra. Pénzváltáskor érdemes figyelmesnek lenni, mert „véletlenül” előfordulhat, hogy az átváltott összeg kisebb az elvártnál.
 2. Ha Ön szeretné elkerülni a pénzváltással járó kellemetlenségeket és nehézségeket, akkor az egyik legjobb megoldás, ha bankkártyájának a használatával ATM automatákból vesz fel egyiptomi fontot. Természetesen mielőtt erre a lépésre szánná el magát érdemes a számlavezető bankjától, a külföldi ATM alapú pénzfelvétel díjazásával kapcsolatban a megfelelő információt beszerezni. Egyiptom viszonylag gyakoriak az ATM automaták.
 3. Talán ez a pénzváltási mód a legismeretlenebb a számunkra, ugyanis az egyiptomi ATM automaták képesek pénzt váltani. Ez viszonylag egyszerű, de valamilyen világnyelv alapfokú ismeretén alapul. A megfelelő gombok megnyomása után
.
Vendégkönyvünkből

Antal véleménye

MISZTIKUS OZIRISZ UTAZÁS - 2023
JAZ MAKADINA HOTEL
"Mikor kitaláltam, hogy Családommal Egyiptomba utazzunk, elsősorban a Nílus és az ókori emlékek megismerése volt a cél. Amikor a különböző szervezett utakat végignéztem, örültem a lehetőségnek, ... tovább
  2023. 07. 23.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a MISZTIKUS OZIRISZ utazást!
IGEN,  ajánlom a JAZ MAKADINA-t!
Koska György véleménye

ARANY SZKARABEUSZ UTAZÁS - 2023
LONG BEACH RESORT
"Minden a megigértek szerint történt. Időben ott voltak a vezetők, a transzferek. Kairóba érkezéskor /egy órával előrébb vannak/ éppen hogy elcsíptük a vacsorát. E léggé kinéztek minket az ... tovább
  2023. 05. 18.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a ARANY SZKARABEUSZ utazást!
Ildikó és Gábor véleménye

MISZTIKUS OZIRISZ UTAZÁS - 2024
MERAKI RESORT
"Először is szeretném megköszönni az utazást szervezőknek / Tóth Róbert és munkatársainak /, hogy ilyen két szép hetet tölthettünk Egyiptomban. Megérkezésünkkor a Kairói reptéren várt bennünket ... tovább
  2024. 03. 26.
IGEN,  ajánlom az Egyiptom Travel utazási irodát!
IGEN,  ajánlom a MISZTIKUS OZIRISZ utazást!
IGEN,  ajánlom a MERAKI RESORT-t!
Segítségre van szüksége?
Írjon nekünk
info@egyiptom-travel.hu

vagy hívjon minket
+36 70 34 77 000

 
Blogbejegyzéseink

Királyok Völgye

A Királyok Völgye – amely talán a világ egyik legismertebb temetkezési helye - Luxornál található a Nílus nyugati partján.
A Királyok Völgye első látásra nem ejti rabul az idelátogatót, hiszen mindössze egy kis völgynek tűnik a kopár ...

Kheopsz Nagy Piramisa

A világ egyik legismertebb és leglátogatottabb turisztikai helyszíne a gízai fennsík, ahol az egyiptomi Nagy Piramis is található.  Más néven Gízai Nagy Piramis, vagy Hufu piramisa, illetve talán a legismertebb neve a Kheopsz Piramis (Kheopsznak nevezték el az ókori ...

Edfui Hórusz templom

Az edfui Hórusz templom talán az egyik legteljesebb és legjobb állapotban fennmaradt ókori egyiptomi templom. A többi Nílus menti templomhoz képest ez a templom nem közvetlenül a Nílus partján épült fel, hanem attól kissé távolabb, a kikötőtől ...

Kövessen minket a közösségi média felületeinken is!

Egyiptom-Travel Facebook     Egyiptom-Travel Instagramm     Egyiptom-Travel Youtube     Egyiptom-Travel Youtube
 

Egyiptom Travel Utazási Iroda


Telefonos ügyfélszolgálat:
Hétfő - péntek: 09:00 - 19:00
Szombat: 09:00 - 14:00

Sürgősség és azonnali információnyújtás esetén: 0-24
+36 70 34 77 000
info@egyiptom-travel.hu


Ügyfélszolgálati iroda:
Hétfő - péntek: 09:30 - 17:00
ELŐZETES IDŐPONTFOGLALÁS SZÜKSÉGES!
CAPITAL SQUARE Irodaház

1133 Budapest, Váci út 76. III. em.
Engedélyszám: U-001965


© 2021 Egyiptom Travel Kft. powered by mestercom  v3.6.20
Megértettem
Ez a weboldal az Ön adatainak védelmét szem előtt tartva csak olyan, technikai jellegű sütiket használ, melynek segítségével gyorsabban és pontosabban szolgálhatjuk ki Önt! :)Részletek
MUISZ tagság logója